środa, 28 marca 2018

Jedzenie, które leczy - zielony koktajl




Gdy czuję się jakoś niewyraźnie lubię przygotować sobie koktajl.
Potrzebuję tylko garści jarmużu i dwóch bananów. Dla osób, które lubią szczególnie słodkie koktajle - można dodać trochę daktyli (nie za dużo, bo będzie za słodkie). To wszystko razem zblendować i ewentualnie dodać mleko (najlepiej mleko roślinne).

Taki koktajl jest doskonałym źródłem:
Wszystkich najważniejszych witamin - A, C, E, K oraz B. Banany przodują jeśli chodzi o Potas, mają wiele błonnika i  składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Przypomnę, że w 100g bananów jest około 358 mg potasu, który obniża ciśnienie tętnicze (tym samym zapobiega nadciśnieniu). Banany przyczyniają się również do obniżenia cholesterolu dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego).
100 gram banana to 89kcal, a jego indeks glikemiczny równa się 60, więc nie jest zalecany diabetykom, jednak jest doskonałą przekąską dla osób poza dietą.
Wg informacji, które znalazłam, banany są dobre na niestrawność, biegunki, zwłaszcza u dzieci;
Jarmuż zaś to odmiana kapusty o długich pomarszczonych liściach jest skarbnicą białka, błonnika i witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu oraz sulforafanu (silnego przeciwutleniacza, który ma silne działanie przeciwnowotworowe). Zapobiega rakowi: jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego, jajników i prostaty, piersi i wątroby. Warto wiedzieć, że kolor nadawany przez karotenoidy (czyli żółty, pomarańczowy lub czerwony) w jarmużu jest maskowany chlorofilem – zielonym barwnikiem, który również ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu - tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.


Na 100gram jarmużu przypada 28kcal. jest więc zdrowym i niskokalorycznym produktem, który warto włączyć do naszej diety. Zwłaszcza surowy, który w towarzystwie bananów będzie naprawdę pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz